Od 19. 3. do 26. 3.2017 smo se skupina petih učenk in dveh učiteljic skupaj z ostalimi partnerskimi šolami obiskali šolo v italijanskem mestu Fossacesia.

Tudi mi smo v Italiji spoznavali njihov šolski sistem, ki se precej razlikuje od našega. Osnovna šola pri njih traja 5 let. Nato gredo učenci na srednjo šolo, ki traja 3 leta. Vseh teh osem let šolanja lahko primerjamo z našo devetletko. Učne ure trajajo 60 minut. Med njimi ni 5- minutnih odmorov. Imajo en glavni odmor, med katerim imajo malico, ki jo prinesejo od doma. Tudi kosil ne kuhajo v šoli. Znanje ocenjujejo z ocenami od 1 do 10. Na tej šoli imajo pouk od ponedeljka do petka, v nekaterih krajih po Italiji pa imajo pouk tudi ob sobotah. Pri njih cerkev ni ločena od šole, zato imajo v vsaki učilnici na steni križ.

Gostitelji so nam pripravili zanimive učne in športne aktivnosti ter oglede mest Fossacesia, Ortona in Lanciano. Sodelovali smo pri uri matematike, kjer smo s pomočjo igralnih kart sestavljali račune. Pri uri spoznavanja naših jezikov smo italijanske besede prevajali v slovenščino, romunščino in turščino.  Vsaka država je morala pripraviti svojo tradicionalno igro, ki smo jo predstavili in se je vsi skupaj v telovadnici tudi igrali. Čeprav prihajamo iz različnih koncev Evrope, so naše otroške igre precej podobne.

Teden, ki smo ga preživele v Italiji, je bil za vse posebna  izkušnja.  Italijani so se pokazali kot odlični gostitelji in veselimo se že, da v mesecu maju obiščejo našo šolo in naše mesto, kjer jim bomo gostoljubnost lahko tudi vrnili.

Italijo smo obiskale: Jona Zamrnik, Nela Husejinovič, Ajda Ojsteršek, Nina Kovačević, Zoja Skubic,

Jožica Ramšak, Jožica Apšner

 

Utrinki iz Italije: https://www.youtube.com/watch?v=bBpVsNKSnTU

 

 

 

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)