Ker nam v mesecu aprilu vreme ni bilo naklonjeno, smo izlet na Čemšeniško planino prestavili na soboto, 25. 5. 2024. Tokrat nas je že zjutraj pozdravilo sonce in prave, že skoraj poletne temperature. Vstati smo morali kar zgodaj, saj nas je najprej čakala malo daljša vožnja z avtobusom do Zaplanine pri Vranskem, kjer je bila naša začetna točka.

Pot nas je sprva vodila čez lepo cveteče travnike, nato pa skozi gozd. Ves čas nas je na poti spremljalo žvrgolenje ptic, vonj po sveži travi in gozdnih rastlinah.

Ali veste, da se Čemšeniška planina nahaja nad Čemšenikom v predalpskem hribovju Zasavja? Njen najvišji Črni vrh leži na 1204 m nadmorske višine. Obstaja tudi legenda o Čemšeniški planini in zmaju. Na južni strani planine so pogosti plazovi, ki so si jih nekoč ljudje razlagali po svoje. Na gori je bilo namreč veliko jezero, v katerem naj bi prebival zmaj, ki se je včasih tako zelo razjezil, da je spuščal vodo po pobočju planine. Leta 1866 so se po hudem deževju in nevihti, ki je zalila dolino, v bližini Kozonovega grabna pokazale velike proge, ki so bile videti kot sledovi zmajevih peruti. 

Žal zmaja nismo videli, se nam bo pa ta izlet vtisnil v spomin po srečanju z izgubljenim srnjačkom, ki je ves prestrašen klical svojo mamico. Upamo, da se je zgodba srečno končala, in da je srna našla svojega mladička.

Po daljšem počitku v Domu na Čemšeniški planini smo se spustili v Prvine, kjer stoji tudi Center šolskih in obšolskih dejavnosti, kjer so naši drugošolci letos preživeli nekaj dni v šoli v naravi. Tukaj nas je že čakal avtobus. Utrujeni, vendar zadovoljni, da smo preživeli lep sončen dan v naravi, zaključujemo naše planinske pohode v letošnjem šolskem letu.

Vidimo se ponovno jeseni in vabimo vas, da se nam priključite v novem šolskem letu.

mentorici Anita Kolar Šlogar in Zofka Glušič

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)