Na OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje že nekaj let sodelujemo v programu vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo »Otroški parlament«. Tudi v letošnjem šolskem letu bomo v program poskušali tako ali drugače vključiti prav vse učence od 1. do 9. razreda.

Tema letošnjega parlamenta je: DUŠEVNO ZDRAVJE MLADIH. Temo so na zadnjem nacionalnem otroškem parlamentu izbrali osnovnošolci. Zaprtje šol, zaprtje družin med štiri stene, obvezne maske, pomanjkanje socialnih stikov, splošno osiromašenje življenja otrok, spremenjena družba kot celota – vse to je botrovalo k občutnemu porastu duševnih stisk. To zahteva čuječnost vseh, kliče pa tudi k empatiji, da znamo pristopiti k svojim vrstnikom v težavah. Odnosi z vrstniki in medsebojna komunikacija gotovo lahko marsikaj preprečita, ponudita olajšanje in vsaj delno odpravo blažjih težav. Odpiranje pogovora o počutju in duševnih stiskah je dragoceno za vse. Pogovor je vedno del rešitve.

Vsako leto se najprej izvede šolski parlament, nato občinski na MO Velenje, sledi regijski za Šaleško-Savinjsko regijo, zaključek pa je udeležba na nacionalnem otroškem parlamentu v Ljubljani. Udeležba poteka po sistemu volitev predstavnikov. V letošnjem šolskem letu bodo priprave učencev 7. – 9. razreda potekale v okviru pogovornih ur. Svoje ideje pa bodo lahko na razrednih urah prispevali tudi učenci 1. – 6. razreda.

Več informacij o projektu »Otroški parlament« lahko najdete na spletni strani: http://www.zpms.si/programi-in-projekti/otroski-parlament/ ali se obrnete na mentorico v šoli, šolsko svetovalno delavko Mirjam Turner.

image002
   
(Skupno 895 obiskov, današnjih obiskov 1)