Tehniški dan za devetošolce

V ponedeljek, 15. 3. 2021, so devetošolci ob upoštevanju vseh poostrenih higienskih predpisov izvedli tehniški dan. Obiskal jih je namreč Miha Avberšek, doktor znanosti in univerzitetni diplomirani  mikrobiolog, da bi jim približal svet mikroorganizmov ter jim razložil osnove biotehnologije in genetike.

Z naravoslovnim dnem smo učencem želeli  približati navedene vede, ki so med seboj tesno povezane in vedno bolj prisotne v našem vsakdanjiku. Izvedenih je bilo veliko praktičnih vsebin – eksperimentov, interaktivnih iger in mikroskopiranja. Tako je bilo vse skupaj bolj zabavno in je na ta način pritegnilo pozornost učencev ter izboljšalo  njihovo razumevanje snovi.

Teme dneva so bile:

  • predavanje o mikroorganizmih, njihovi sistematiki, lastnostih, obnašanju in koristih, ki jih imajo za človeka in njegovo okolje;
  • izvedba delavnic: »delo s kvasovkami«;
  • mikroskopiranje bakterij, kvasovk in opazovanje plesni na gojišču s stereomikroskopom. Učenci so si ogledali plesen na starem kruhu, mlečno kislinske bakterije v jogurtu, paličaste bakterije, koke in spirile;
  • izvedba dveh interaktivnih iger: prve za razlago pojava antibiotičnih rezistenc in druge za ponazoritev DNA (molekule življenja) s pomočjo lego kock.

Prav osupljivo je, koliko živih bitij živi z nami, še posebej tistih majhnih, ki jih vidimo šele, ko jih opazujemo pod mikroskopom.

Zaključna tema je bilo predavanje o biotehnologiji in s praktičnimi primeri uporabe le-te.

Dan je vse prehitro minil, za prikaz vzdušja pri tej dejavnosti pa v galerijo prilagamo nekaj fotografij.

(Skupno 145 obiskov, današnjih obiskov 1)