29. 2 . je 60. dan leta v gregorijanskem koledarju. Ker se doda na prestopno leto, ostaja še 306 dni.

Kot pojasnjuje ameriški astrofizik in pisatelj Neil deGrasse Tyson, je vse odvisno od Zemljinega vrtenja okoli Sonca. Njeno potovanje namreč traja približno 365 dni in 6ur, ji se jih v štirih letih nabere za cel dan. Zato vsake štiri leta dodamo dodaten dan. Da nas vrnejo na pravo pot pa enkrat na sto let, torej na prelomu stoletja prestopno leto preskočimo. Možnost, da bi se rodil na 29.2. je 1 proti 1461. Tisti “srečneži”, ki pa so rojeni na ta dan, pa po navadi na navadno leto svoje rojstne dneve praznujejo 28.2. ali 1.3. V Sloveniji naj bi jih bilo več kot 1300.

Marsikje pa so prepričani, da poroka na prestopno leto napoveduje nesrečo za zaljubljen par. Na Irskem naj bi ženske imele pravico, da lahko na prestopni dan zaprosijo svojega izbranca. Tradicija se je nato prenesla še na druge države. Na Danskem mora moški, ki zavrne snubitev, ženski plačati odškodnino, in sicer 12 parov rokavic, da bo lahko zakrila svojo sramoto.

2024 je torej leto, ko februarju dodamo še 29. dan. Tiste, ki so rojeni 29. februarja, pri nas kličemo “smolčki”, saj imajo smolo, da njihov rojstni dan napoči samo vsaka 4 leta. Ena takih je Iza Uratnik. Z njo se je pogovarjala šolska novinarka Dunja Kortnik.

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)